Uutisarkistoon

Uutiset

23.4.2018
Kirjoittaja Anna Karppinen

Transformaatio, 6aika ja kaupunkikehitys

Sanonta siitä, että kun katselee asioita välillä vähän kauempaa näkee paremmin, pätee todella. Osallistuin viime viikolla kansainväliseen Integral cities -konferenssiin Skotlannissa. Tapasin siellä useita kansainvälisiä kaupunkikehittäjiä, joiden puheissa toistui useasti sana transformaatio. Aloin pohtia miten meillä transformaatiota käsitellään ja huomasin, ettei meillä ole sille käytössä suomenkielistä vastinesanaa. Meillä on sanat muutokselle ja siirtymiselle. Transformaatiossa on kyse monista yhtäaikaisista tapahtumista, jotka muuttavat tunnettuja systeemejämme ja muokkaavat niitä uuteen muotoon. Se tarkoittaa myös yhtäaikaisia paradigmojen muutoksia globaalisti. Transformaatiota luonnehditaan, että se on peruuttamaton, usealla eri taholla tapahtuva muutos, jossa vaikutukset ovat läpileikkaavia vaikuttaen siten kaikkeen mitä näemme ja koemme.

Johtamistutkijat sanovat, että muutos ja sen johtaminen ovat eri asia kuin transformaatio ja sen johtaminen. Transformaation johtaminen on todettu hyvin haastavaksi esim. organisaatioissa, koska sen myötä organisaatioiden on keksittävä itsensä uudelleen. Transformaatiota voisi luonnehtia myös siirtymistä toukasta perhoseksi. Se biologian tunnilta tuttu metamorfosis. Metamorfoosi tarkoittaa täydellistä muodonmuutosta.

Kansainvälisten kaupunkikehittäjien kysymys minulle oli toistuvasti, että miten Suomessa tehdään transformaatiota. Rehellisesti vastasin, ettei meillä ole tämä käsite vallitsevasti käytössä vaan suomalaiseen tapaan me teemme asioita, jotka myöhemmin toteamme olevan transformaatiotyötä. Samassa välähti, että 6aika -strategia on kaupunkien transformaatiotyötä, vaikkemme siitä sitä käsitettä käytä, ainakaan vielä. 6Aika sisältää paljon uusia paradigmoja muun muassa alustoista, avoimuudesta, digitalisaatiosta, kaupunkilaisten vahvasta osallisuudesta sekä kaupunkien uudesta tavasta olla olemassa. Nämä vain muutamia esimerkkejä. Olemme siis 6aikalaiset tehneet oikeaa asiaa kansainvälisestäkin näkökulmasta, vaikka joskus tekemisemme projekteissa tuntuu pieniltä ja merkityksettömiltä. Sanotaanhan niinkin, että kun jossain päin maailmaa perhonen lepattaa siipiään, voi sillä olla iso vaikutus toisella puolella maailmaa.

Kutsunkin kaikki 6aikalaiset ja muutkin kaupunkien toimijat, jotka ovat kiinnostuneita transformaatiosta kaupunkikehityksessä ihan mistä näkökulmasta tahansa, ottamaan yhteyttä minuun. On aika rakentaa alustaa tälle ajattelulle ja oppia siitä lisää yhdessä. Katsotaan millaista transformaatiokehitystä saamme yhdessä aikaan.

Taina Ketola
taina.ketola(at)pirkanmaa.fi
Pirkanmaan liiton osatoteutuksesta
6Aika avoimet innovaatioalustat vuodesta 2015

Kategoriat

Uncategorized

Jaa