Uutisarkistoon

Uutiset

19.5.2017
Kirjoittaja Anna Karppinen

Suunnitellaan kaupunginosa yhdessä

Vanhan Hiukkavaaran suunnittelussa pilotoidaan uutta, Oulussa kaupungin, 6Aika-hankkeen ja Playsignin yhteistyössä kehittämää osallistavan suunnittelun työkalua. Playsign Create on pelimäinen yksinkertainen kaupunkimallin luomistyökalu, joka viihdepeleistä poiketen sopii todellisen kaupunkisuunnittelun tarpeisiin. Syksyn 2016 Vanhan Hiukkavaaran suunnittelutyöpajoissa kerättiin ideoita ja toiveita alueen kehittämiseksi. Työkalun avulla suunnitelmaluonnokset visualisoitiin 3D ympäristöiksi suoraan työpajan aikana. Luonnokset ovat olleet julki verkossa, ja sovellus mahdollistaa niiden pohjalta omien versioiden tai aivan uusien suunnitelmien piirtämisen kenelle tahansa.

Nyt huhtikuussa 2017 julkaistaan neljä ammattilaisten tekemää virallista kaavarunkovaihtoehtoa. Vaihtoehdot on visualisoitu viitteelliseen 3D muotoon Playsign työkalulla. Tällä tavoin kaavavaihtoehdot ovat havainnollisemmin tarkasteltavana kuin perinteisessä 2D karttamuodossa. 3D ympäristössä kaava on visualisoitu suuntaa antavilla rakennusmalleilla, ja sitä voi tarkastella eri kuvakulmista — myös katutasolla virtuaalisesti kävellen. Ympäristössä voi lisätä vapaavalintaisiin paikkoihin kommentteja eri vaihtoehtoihin. Lisäksi suunnitelmat ovat edelleen muokattavissa verkossa: kuka tahansa voi esimerkiksi ottaa pohjaksi jonkin vaihtoehdon, muuttaa sitä, ja julkaista oman ideansa muiden nähtäväksi. Tämä alustamainen toiminta mahdollistaa kansalaisille ja erilaisille yrityksille uudenlaisia mahdollisuuksia.

Uusi toimintatapa ja teknologia on oppimista kaikille. Kaikki ei varmasti ole vielä täydellistä, mutta rohkean käytännön kokeilun myötä selviää mitkä ratkaisut toimivat ja missä on vielä puutteita. Kutsummekin kaikki kokeilemaan tätä uutta kaupunkisuunnittelun tapaa ja antamaan risuja ja ruusuja! Ja ennen kaikkea nyt on oikea mahdollisuus vaikuttaa Vanhan Hiukkavaaran tulevaisuuteen. Nyt julkaistuista neljästä vaihtoehdosta joko valitaan yksi tai tai yhdistelmä lopulliseksi kaavarungoksi. Työ valmistuu loppuvuodesta 2017, siihen asti osallistumalla voi vaikuttaa!

Osallistava prosessi ja Playsign-työkalu on suunniteltu yleiseksi ratkaisuiksi — Vanhan Hiukkavaaran pilotin käynnistämänä sitä viedään niin muiden Oulun alueiden kuin eri kaupunkien kehittämiseen, Suomessa ja kansainvälisesti.

Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteinen 6Aika-strategia kehittää avoimempia ja älykkäämpiä palveluita. Tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Lisätiedot:

http://hiukkavaara3d.ouka.fi/

Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut, kaavoitus
Leena Kallioniemi, kaavoitusarkkitehti

044 703 2425, leena.k.kallioniemi(a)ouka.fi

Virtuaalinen osallistuminen
Jere Klami, kaavoitusarkkitehti

044 703 2412, jere.klami(a)ouka.fi

6Aika Avoimet innovaatioalustat
Timo Mukari, projektikoordinaattori

050 465 9025, Timo.Mukari(a)businessoulu.com

Playsign Oy
Toni Alatalo, yrittäjä, tekninen johtaja
040 719 8759, toni(a)playsign.net

Kategoriat

Uncategorized

Jaa