Uutisarkistoon

Uutiset

7.6.2018
Kirjoittaja Oulu

Kaupunki innovaatioalustana -tapahtuma kokosi kaupunkikehittäjät yhteen

Citybusiness.fi on Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteistyönä syntynyt palvelukokonaisuus, jonka saavutuksia esiteltiin Oulun Lasaretissa Citybusiness – kaupunki innovaatioalustana -tapahtumassa kesäkuun 6. päivänä. Avaussanat lausunut Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala muistutti kuulijoita, että eri arvioiden mukaan vuonna 2030 Suomen kansantaloudesta jopa 30% syntyy alustataloudesta. Mistä tässä siis on kyse?

Keynote-puhujaksi tapahtumaan oli saatu Marilyn Hamilton, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti älykkäiden kaupunkikehityshankkeiden pioneerina, sekä Jukka Viitanen ja Jari Jokisalo, jotka molemmat edustavat tämän hetken kovinta tietämystä innovaatioalustojen ja alustatalouden saralla.

Ottakaamme oppia mehiläisiltä

Marilyn Hamiltonin avainkäsite on Integral City, joka kääntyy suomeksi ehkä parhaiten muotoon yhtenäiskaupunki. Hamiltonin yhtenäiskaupunki tarjoaa enemmän kaupunkikehittämisen malleja kuin esimerkiksi pelkkä älykaupunki, joka ei hyödynnä riittävästi yhteistyön mahdollisuuksia muiden kaupunkien kanssa. Hamilton käyttää yhtenäiskaupungin mallina mehiläispesiä, joiden toiminnassa hän näkee valtavasti potentiaalia. ”Mehiläiset ovat olleet maapallolla 100 miljoonaa vuotta. Jos ihminen pystyy oppimaan mehiläisiltä jotain, meillä on toivoa”, totesi Hamilton puheenvuorossaan.

Alustatalous voi tarkoittaa yrityksen liikevaihdon kymmenkertaistumista

Resolute HQ:n perustaja, tohtori Jukka Viitanen herätteli kuulijoita pohtimaan, mitä digitaalinen alustatalous tarkoittaa yrityksen liiketoiminnan kannalta. ”Näiden yritysten liikevaihto moninkertaistuu vuosittain, kun perinteisessä taloudessa toimiva, menestyväkin yritys pystyy kasvattamaan liikevaihtoaan ehkä vain muutamia prosentteja”, Viitanen vertasi. Hän oli huolissaan siitä, että Suomessa ei ole vielä tehty oikeaa alustatalouden kasvuloikkaa, ja kysymys kuuluukin, että tehdäänkö sitä lainkaan. ”Kaikki johtavat toimijat maailmanlaajuisesti ovat mukana alustatalouskehityksessä”, Viitanen sanoi. ”Meidän on syytä pitää kiirettä.”

Yritysten asenne on muuttumassa

Viimeinen keynote-puhuja, 6Aika-hankepäällikkönä toiminut Jari Jokisalo, näki Suomessa tapahtuneen muutoksen viimeisen kolmen vuoden aikana. ”Erityisesti teknologiayritysten alustastrategiat ovat muuttuneet kaupunkiystävällisemmiksi. Tämä on ollut suuri muutos”, Jokisalo tiivisti positiiviset tunnelmansa.

Keynote-puheiden jälkeen tapahtuman 200 osallistujaa jakaantuivat kahteen eri joukkoon kuulemaan konkreettisia tuloksia innovaatioalustoilla toteutetuista hankkeista. Esimerkiksi Nopeat kokeilut -nimellä tunnettuun menetelmään on osallistunut 50 yritystä eri puolilla Suomea.

 

Lisätietoja:

Tapio Koivukangas, verkostopäällikkö, Avoimet Innovaatioalustat, 6Aika Strategia, p. 040 637 6215, tapio.koivukangas@businessoulu.com

Lue lisää ja lataa tapahtuman kuvat https://citybusiness.fi/tapahtumat/

Kategoriat

Uncategorized

Jaa