Uutisarkistoon

Uutiset

31.8.2017
Kirjoittaja Sari Hyvärinen

Kaupungit ja yritykset etsivät urbaaneja ratkaisuja – Citybusiness.fi lujittaa yhteistyötä

The Shift -businesstapahtumassa lanseerattiin kuuden kaupungin yhteinen Citybusiness.fi -portaali yritysten innovaatiotoimintojen ja tuotekehityksen tueksi. 6Aika oli näkyvästi esillä Turun linnassa 31.5.–1.6.2017 järjestetyssä The Shift -tapahtumassa. King´s Hallissa järjestettiin täyden salin vetänyt Smart City -seminaari.

Juontaja Anna Soraisen vetämän seminaarin puhujina oli muun muassa kuutoskaupunkien kaupunginjohtajia, elinkeinojohtajia sekä kaupunki- ja innovaatiokehittäjiä. Yrityscasejen avulla pureuduttiin tämän hetken mielenkiintoisimpien startupien kuulumisiin, toiveisiin ja tarpeisiin.

Myönteisen muutoksen virta käynnissä

Seminaarin kantava teema oli julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyö urbaanien haasteiden ratkaisemiseksi. Tilaisuudessa julkistetun Citybusiness.fi -portaalin avulla 6Aika-kaupungit markkinoivat innovaatioalustojaan yritysten innovaatiotoimintojen ja tuotekehityksen tueksi. Portaali on kehitetty 6Aika Avoimet innovaatioalustat -kärkihankkeessa, ja sen esitteli hankepäällikkö Mika Rantakokko.

Tilaisuuden avannut Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell valotti Turun visiota rohkeasti uudistuvana kaupunkina. Turun elinkeinoelämä on keskellä myönteisen muutoksen virtaa, näkyvimpinä muun muassa laivanrakennusteollisuuden uusi kukoistus. Alueella rekrytoidaan eri alojen yrityksiin paraikaa 25 000 työntekijää. Yksi tärkeä päätös eteenpäin menon varmistamiseksi on se, että Turku käyttää dataa tehokkaasti ja älykkäästi. Jopa Aurajoki on Smart River.

Rohkeaa etenemistä tarvitaan

Alivaltiosihteeri Petri Peltonen Työ- ja elinkeinoministeriöstä avasi Smart Finland -näkymiä. Tärkeää on parhaiden voimien yhdistäminen suurimman lisäarvon saavuttamiseksi. Innovaatioiden osalta tulee huomioida myös niiden sosiaalinen ulottuvuus – luovatko innovaatiot eriarvoisuutta ja työttömyyttä, vai voidaanko niitä poistaa?

Bror Salmelin, innovaatiojärjestelmien neuvonantaja Euroopan Komission DG CONNECTista peräänkuulutti rohkeutta kokeilla uusissa, avoimissa ympäristöissä.

TARVITAAN SILLANRAKENTAJIA, KURAATTOREITA JA ORKESTROIJIA. UUSI MIND-SET SAAVUTETAAN TEKEMÄLLÄ. KYSE ON RISKIEN HALLINNASTA, EI NIIDEN VÄLTTÄMISESTÄ. 

Elinkeinojohtajien paneelissa keskusteltiin kaupunkien ja yritysten välisestä yhteistyöstä. Muutos on nopeaa. Emme aina näe mahdollisuuksia. Suomi on kuitenkin hyvä maa ottaa riskiä – tarvitaan rohkeaa etenemistä, oli keskustelun viesti.

Mukana 6Aika-kaupungeista olivat Turusta kaupunginjohtaja Aleksi Randell, Oulusta BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula, Helsingistä elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva, Espoosta elinkeinojohtaja Tuula Antola, Tampereelta Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen sekä Vantaalta elinkeinojohtaja José Valanta.

Helsingin kaupungin muotoilujohtaja Anne Stenroos avasi näkökulmia havainnollisilla esimerkeillä sekä Helsingin että kiinalaisen Xi’anin kaupungin ratkaisuihin ja suunnitelmiin. Jo nyt Helsinki käy läpi suurinta muutostaan historiansa aikana. Tulee ajatella seuraavia sukupolvia ja nimenomaan kansalaisina, ei vain kuluttajina. Millaisen perinnön jätämme?

TULEVAISUUDESSA KAUPUNGIT KOHOAVAT ENTISTÄ SUUREMPAAN ROOLIIN. MIKÄ ON KAUPUNKIEN LAATU? KUINKA TEHDÄ TULEVAISUUS NÄKYVÄKSI JA NÄHDÄ MAHDOLLISUUDET?

Kiinan Xi’ania on kehitetty erityisesti puutarhojen, kulttuurin ja terveyden kaupungiksi. Esimerkiksi kaupunkipyöräilyyn on tehty merkittäviä satsauksia.

Innovaatioita arjen helpottamiseksi

Yrityspaneelissa oli mukana laaja edustus yrityscaseja: Pekka Niskanen Tuupista, Mervi Pänkäläinen Mightifierista, Pekka Salokannel 3DBearista, Elina Törmä 24Rentistä, Antti Immonen Mobimarista, Merja Taipaleenmäki Citynomadista sekä Heini Tuorila Haltianista.

Tuup on älykäs sovellus, jonka avulla voit suunnitella reitin, vertailla eri liikkumisvaihtoehtoja ja maksaa helposti ja turvallisesti. Mightifier on yksinkertainen ja tehokas sovellus oppilaiden sosiaalisten taitojen kehittämiseen ja seurantaan sekä koulukiusaamisen ehkäisyyn. 3DBear tuo 3D-mallinnuksen, 3D-tulostuksen ja lisätyn todellisuuden luokkahuoneisiin. Turkulainen Mobimar on työveneisiin ja turistisukellusveneisiin erikoistunut meritekniikkayritys.

24Rentin avulla voi etsiä helposti ympäri vuorokauden verkon kautta auton läheltä ja varata sen käyttöön juuri siksi ajaksi kun tarvitsee ajoneuvoa. Citynomadi auttaa tutkimaan uusia paikkoja ja löytämään kiehtovia tarinoita sekä lähellä olevat tapahtumat. Oululainen Haltian tarjoaa esineiden internetin tutkimus- ja kehityspalveluita.

Yhteistä näille innovaatioille on arjen helpottaminen uusilla näkökulmilla ja ratkaisuilla.

Sari Hyvärinen

 

Citybusiness.fi –portaali www.citybusiness.fi
24Rent www.24rent.fi
3DBear http://3dbear.io/
Citynomadi www.citynomadi.com
Haltian www.haltian.com
Mightifier www.mightifier.com
Mobimar www.mobimar.com
Tuup tuup.fi/

Kategoriat

Uncategorized

Jaa